Recept za domaći plastelin - vrhunska zabava za sve uzraste!
Često se pitamo postoji li dijete koje ne voli plastelin? Vjerojatno da, no jedno je sigurno - gotovo sva djeca (pa i odrasli) vole plastelin.
Ako želite djeci pružiti izvrsnu zabavu, naučiti ih kako nešto sam napraviti te ujedno uštedjeti koji Euro, ovo je vrhunski recept za vas - izrada vlastitog plastelina od sastojaka koje svi imamo doma.
Zašto je ova aktivnost zanimljiva djeci?
Svi znamo koliko djeca vole muljati svojim rukicama. Upravo stoga će ih im izrada domaćeg plastelina biti sjajna aktivnost koja će ih oduševiti bez obzira na dob i omogućiti im sate kreativne igre. Osim što je zabavno raditi ga, domaći plastelin je i sigurniji, jer možete kontrolirati sastojke i izbjeći nepotrebne kemikalije.
U nastavku ovog članka, pružiti ćemo vam upute korak po korak kako napraviti jednostavan, mekan i dugotrajan plastelin s osnovnim sastojcima koje vjerojatno već imate kod kuće. Pripremite kuhaču i pustite mašti na volju – mališani će biti oduševljeni!
Potrebni sastojci
Dosta priče, bacimo se na posao. Za izradu domaćeg plastelina će vam trebati:
- 250 g brašna
- 125 g soli
- 240 ml vode (sobne temperature)
- 30 ml ulja (biljnog ili suncokretovog)
- 15 g limunske kiseline (ili 10 g praška za pecivo)
- Boje za hranu (opcionalno, za obojeni plastelin)
Upute za izradu domaćeg plastelina
Sada kada smo upoznali sve sastojke, možemo krenuti sa izradom plastelina:
- Priprema sastojaka
- Pripremite sve sastojke. Ako želite različite boje plastelina, pripremite nekoliko posudica za miješanje i boje za hranu.
- Miješanje
- U velikoj posudi pomiješajte brašno i sol.
- Dodavanje tekućih sastojaka
- U posebnoj posudi pomiješajte vodu, ulje i limunsku kiselinu (ili prašak za pecivo) dok se potpuno ne otope. Ako koristite boje za hranu, dodajte ih u ovu smjesu i dobro promiješajte.
- Spajanje smjesa
- Polako dodavajte tekuću smjesu u suhu smjesu, miješajući rukama ili žlicom dok ne dobijete homogenu smjesu. Ako je smjesa previše ljepljiva, dodajte još malo brašna; ako je previše suha, dodajte par kapi vode.
- Miješanje
- Prebacite smjesu na radnu površinu i mijesite nekoliko minuta dok ne postane glatka i elastična.
- Čuvanje
- Čuvajte plastelin u hermetički zatvorenim posudama ili plastičnim vrećicama kako bi ostao mekan i dugotrajan.
Mali savjeti velikih majstora
Kao i za većinu stvari, uvijek postoje mali trikovi onih koji su više puta radili domaći plastelin (mi), a savjete kako napraviti perfektan plastelin vam donosimo u nastavku:
-
Ako plastelin postane ljepljiv, dodajte još malo brašna dok mijesite.
-
Ako je previše suh, dodajte doslovno par kapi vode.
-
Plastelin može trajati nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci ako se pravilno čuva. Pod pravilno čuvanje mislimo na čuvanje u posudi s poklopcem ili zip vrećici.
Za kraj vam možemo samo reći da uživate u izradi domaćeg plastelina, jer znamo tko sigurno hoće... pa čak i pričati o tome u vrtiću ili školi ;)